2011. január 6., csütörtök

.áetriuxa 20.0 (meleg-ség)

Mindjárt leütésből közlöm: a macskák melegek.

Hatásszünet után folytatom, ez nyilván nem homoszexualitásukra vonatkozik, aminek legjobb tudomásom szerint teljesen híjával vannak, (- nem úgy mint a kutyák, akik nem csak azonos nemű fajtársba, de az emberek lábszárába is szerelmesek tudnak lenni, pfúj!) – nem, ez mindössze annyit jelent, ők fizikailag meleg állatok.

A macska normális testhőmérséklete 38,2 és 39,2 között váltakozik, mi több, míg az ember 45 Celsiusnál ájuldozik és ünnepélyes dolgokra gondol, addig a macska vidáman elvan 52 fokon, és legfennebb elgondolkodik bundája le nem vethetőségének hátrányain.

Valószínűleg ezért (is) van az, hogy a hideg minden macskának ősi ellensége, egyáltalán nem lehet véletlen, hogy a macskaősök Afrikában, a Közel-Keleten és a mediterrán térségben jelentek meg világhódító útjuk elején: az eszkimó macska lehet, hogy nem képtelenség, de legalább annyira furcsa, mint a néger jégkorongozó.

A meleghez való vonzódás egyenes következménye a kényelemszeretetnek, az élvhajhászásnak, és általában, a nyugodt, boldog életre való törekvésnek, amiből minden macska doktorálhatna. Ha választani kell egy finom falat, vagy a szeretetéhes gazda, és egy meleg kemencepadka között, ez a macskának pillanatnyi kétséget sem okoz: a nyertes a meleg kemence. E sorok szerény szerzőjének Bacilus nevű, már sokszor emlegetett egyeduralkodója, a kinti negatív hőmérsékletek idején gőgös fensőbbrendűséggel ücsörög, fekszik, heverészik a csempekályha tetején, és nincs az a felsőbb hatalom, amely kedvéért leszállna a kellemesen langyos csempelapokról. Volt idő, amikor a nedves kesztyű vidáman barnára pirult a macska mellett, ő viszont egykedvű apátiába süllyedve szemlélte a közelgő megsülést, és még csak a másik oldalára sem fordult.

Innen fogva már sejthető, miért gondolták az egyiptomiak úgy, hogy valami köze csak kell lennie a macskáknak Rához, a napistenhez, és a görögök is egészséges érzékkel vélték úgy, hogy az éjjeli sötétségben szemében tüzet hordó állat Apollónak, a napistennek valamiféle csatlósa.

Okos emberek, ők nem tévedtek ebben. Mi már csak annyit tudunk: a macskák melegek.

1 megjegyzés: